
Jojjes otroligt enkla Rågbröd
Okej, jag erkänner – det var mamma som först introducerade mig för det här receptet. Men jag har förstås satt min egen prägel på det, med extra nötter, fröer och torkad frukt. Resultatet? En riktig helgfavorit som både mättar och imponerar. Håller sig saftigt i flera dagar – om det får ligga i fred.
Ingredienser
Torra ingredienser
– 1 dl rågkross
– 2 dl grovt rågmjöl
– 4 dl vetemjöl
– 2 tsk bikarbonat
– 1 tsk salt
– ca 1 dl pumpafrön
– ca 1 dl solroskärnor
– ca ½ dl russin
– ca ½ dl hasselnötter
– torkade aprikoser, hela
Blöta ingredienser
– ½ dl mörk sirap
– 5 dl yoghurt (naturell)
Till garnering
– valfria frön (pumpa, solros och saltflingor använder jag)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda först ihop alla torra ingredienser – utom aprikoserna. Jag använder en KitchenAid och häller allt direkt i bunken.
Tillsätt de blöta ingredienserna och kör tills allt är ordentligt blandat. Det blir mer som en lös deg än en smet.
Smöra en avlång sockerkaksform. Skrapa ner degen och jämna ut den i formen.
Tryck sedan ner de hela aprikoserna uppifrån – så de hamnar mitt i brödet och inte ute vid kanterna (där de lätt bränns). Jag brukar använda en kinamatspinne för att trycka ned. Snåla inte!
Toppa med lite extra pumpafrön och solroskärnor.
Grädda i ca 1 timme. Håll ett öga mot slutet – alla ugnar är olika och brödet ska få färg utan att brännas.
Tips: Förbered allt kvällen innan och ställ in formen i kylen. På morgonen är det bara att sätta ugnen på, grädda och njuta av nybakat rågbröd till frukost. En succé.

