ia’s Kanelbullar (cinnamon buns)

Kanelbulle, världens bästa bulle som alla älskar. Fyll frysen med bästa picknickbullen vilken tid på året det än är. Det går ju att variera ett bullrecept i hur många varianter som helst. Jag har svårt att följa ett recept till punkt och pricka så det här är ett ihopkok av lite olika som jag hittat och provat på. Det tar lite tid med bullar, men jag ser det som mindfulness, så sätt på en podd eller ljudbok och sätt igång att baka.

Ingredienser

Deg
1 msk kardemummakärnor, mortlade
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g smör, mjukt
1 ägg
11-12 dl fint vetemjöl

Fyllning
250 g riven mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
1 msk vaniljsocker
0,5 dl malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker

Uppvispat ägg
ev hackad mandel.
Pärlsocker

Sockerlag
1,5 dl vatten
1 dl strösocker

200 C, varmluft 9-11 min, ca 30-35 bullar

Gör så här

1. Mortla kardemumman lite lagom fint, beroende på om du vill ha knaster eller inte. Jag gillar knasterbitar.

2. Värm mjölk och grädde fingervarmt. Om du degar för hand kan du smälta smöret tillsammans med vätskan, kör du med maskin väntar du med smöret.

3. Smula ner jästen och lös upp med lite av degvätskan först, häll sen i resten av vätskan, socker, salt, kardemumma, tärnat smör och ägg.

4. Fortsätt med mjölet och tillsätt lite i taget,
dega runt tills du fått en smidig deg i ca 10 min.

5. Jäs under bakduk i ca 60 min till dubbla storleken.

Medan degen jäser fixar du fyllningen.

1. Riv mandelmassan och blanda ihop tillsammans med allt utom smöret.

2. Ploppa i smöret i bitar och rör/mosa ihop till en jämn smet.

Du hinner även fixa en sockerlag medan degen jäser. Inte ett måste men det gör att bullarna håller sin glans och saftighet.

1. Koka ihop socker och vatten så att sockret löser sig och låt svalna.

Utbakning

1. Dela degen i två delar och kavla ut tunnt en del i taget.

2. Bred på fyllningen över hela och vik den på längden i mitten. Om degen drar ihop sig så kavla ut den lite efter du vikt den.
Jag hade även på hackad mandel i en del av bullarna.

3. Skär i ca 2-3 cm remsor och snurra ihop till fina bullar.
Om du inte fill göra rosettbullar kan du rulla du ihop din kavlade fyllda deg till en klassisk rulle och skär i 2-3 cm bitar.

4. Lägg i formar/bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 45-60 min till.

Sätt på ungen på 200 C varmluft.

5. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och ev lite hackad mandel.

Grädda i mitten av ugnen i ca 9-11 min och lägg på bakgaller.
Pensla med sockerlagen och låt svalna under bakdukar.

Häll upp ett glas kall mjölk och mumsa på.

Receptinspriation från Roy Fares och Leila Lindholm.

Tagga gärna dina bullar med #landetbakar

Ia Lundqvist Pettersson | VD/AD/Bakexpert | Landet Reklambyrå

Maila till mig