Årets Pelargon 2023 – Moonlight `Guido`

Pelargonium x hortorum Moonlight `Guido` – en kaxig blomma som flirtar med 70-talets trendiga färgkombinationer.

”Med sina klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har Moonlight `Guido` förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023.” Så skriver juryn om Årets Pelargon.

Läs mer om årets Pelargon på Blomsterfrämjandets hemsida blomsterframjandet.se

Foton: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Pelargonens Historia

Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxterna. Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka.

Så här lyckas du med dina pelargoner!

Text av Blomsterfrämjandet

Sol och mycket plats

Det absoluta flertalet vilda pelargonarter kommer från Kapregionen i Sydafrika. Så det är alltså ingen överraskning att de moderna odlade sorterna också älskar solen. Ju mer sol de får, desto mer hemma känner de sig och desto mer blommor utvecklas. Men pelargoner kan också trivas i halvskugga. När du planterar, se till att de har gott om plats att växa. Krukorna får inte vara grundare än 18 cm djupa och det bör vara ett minsta avstånd på 20 cm mellan plantorna.

Pelargoner blommar rikligt och oavbrutet från vår till höst. För att förbli friska och tåliga och för att fortsätta producera nya blommor under många månader behöver de massor av energi och näringsämnen. Nedan har vi listat 12 pelargontips!

12 pelargontips

1

Välj rätt pelargon för platsen. Det finns en stor bredd av pelargoner i Sverige, vilken du ska välja beror på hur du ska använda den. Här är en översikt över de vanligaste pelargonerna och hur du använder dem.

Zonalpelargon: Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon. De passar bäst för placering på fönsterbrädan, i uterum och växthus samt ute, helst skyddade mot regn.

Hängpelargon: Hängpelargon har ett hängande växtsätt och passar till amplar, krukor och balkonglådor utomhus. Klarar regn bra, men passar inte att använda inomhus.

Interspecifika: Interspecifika är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon. De kan användas både till balkonglådor, krukor och i rabatter. Blommorna skadas vid ihållande regn. Passar mycket bra i uterum, växthus och utomhus om sommaren är solig och varm. Brokbladiga sorter: Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull och kan användas både ute och inne. Engelsk pelargon: Tidig pelargon som passar inne på fönsterbrädan redan i februari. Kan flyttas ut när risken för frost är över. Doftpelargoner: Pelargoner med blad som doftar ljuvligt, använd både ute och inne.

2

Plantera ut efter frost. Pelargoner säljs och blommar redan tidigt på våren. Vädret i Sverige är då alldeles för kallt för att pelargonerna ska klara sig utomhus. Vissa pelargoner trivs ypperligt en tid på fönsterbrädan, medan andra mår bättre av att växa utomhus. Framförallt gäller det hängpelargoner och interspecifika som blir väldigt skräpiga inne. Alla pelargoner planteras ut först när risken för frost är över. Ibland står det att pelargonen bör härdas innan den planteras ut. Det betyder att växten under någon veckas tid får komma ut på dagen för att vänja sig vid sin nya miljö, för att tas in igen på kvällen inför natten. Härdning hjälper växten att acklimatisera sig till kallare utomhustemperaturer utan att ta skada.

3

Använd en bra jord. Använd en bra planteringsjord. Det behövs ingen specialjord för pelargoner.

4

Välj tillräckligt stort planteringskärl. Vilken volym det är på det kärl som pelargonen ska växa i över sommaren bestämmer till stor del hur lyckad din plantering blir. För liten jordvolym gör det svårt att lyckas med planteringen eftersom jorden torkar ut väldigt snabbt vilket leder till att växten inte får tillräckligt med vatten.För en balkonglåda är en bra riktlinje 20 cm hög x 20 cm bred x längden.Om du upplever att din pelargon torkar ut för snabbt, plantera om den i större kruka!

5

Ta bort plastkrukor och plastkragar.  Innan pelargonerna planteras ut ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp.En del pelargoner har plastkragar som sitter runt växten. Plastkragen ska tas bort innan plantering. Enklast är att klippa sönder den först så att inte växten går sönder när den tas av. Krukor och plastkragar sorteras i plastavfall.

6

Plantera inte för tätt.  Plantera pelargonerna så att de står en bit ifrån varandra. Det ger dem utrymme att växa och utvecklas. Lite luft runt plantorna är dessutom bra för att undvika uppkomsten av gråmögel vid varmt och fuktigt väder.

7

Välj en ljus plats. Pelargoner härstammar från Sydafrika och de trivs bäst i ett soligt och ljust läge. Ju soligare, desto bättre! De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad

8

Vrid din planta om du tycker om symmetri. Det är naturligt för växter att växa mot ljuset, vilket kan göra att pelargonen med tiden blir lite obalanserad. Gillar du symmetri, rotera regelbundet krukan för att bibehålla en jämn form.

9

Vattna regelbundet. Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet. Pelargoner som står varmt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Några dagar utan vatten klarar alla pelargoner galant och pelargoner ska alltid vattnas först när jorden känns torr på ytan. Regnvatten fungerar bra att vattna med.Regniga perioder kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

10

Bästa tidpunkten att vattna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

11

Ge näring hela säsongen. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste sättet att tillföra näring är att regelbundet vattna med en svag näringslösning. 1-2 ml (1 ml = 1 kryddmått) flytande växtnäring till 1 liter vatten.Alternativt kan du tillföra långtidsverkande näring i jorden vid plantering, men var då observant på om pelargonerna verkar avta i växtkraft, då kan näringen i jorden ha tagit slut.

12

Pelargoner kan fortsätta blomma hela hösten. Faktiskt även under vintern, förutsatt att de får tillräckligt med ljus. Ett bra sätt att få många blommor är att främja knoppsättning genom att kontinuerligt plocka bort vissna blomställningar. Pelargonerna ser dessutom piggare och fräschare utan torra blommor och blad. Häng- och interspecifika pelargoner behöver inte rensas eftersom blommorna faller av själva, de är så kallat självrensande. Däremot kan det vara bra att skaka bort de kronblad som fallit ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.

Med vänlig hälsning, Ia & Jojje | Landet Reklambyrå

Boka ett digitalt möte med oss så lovar vi att ha minst en pelargon i bild. 

Skicka mail till hemma@landetreklam.se så sköter vi resten sen.